במהלך השנים, החלו לייצר פעילויות בדמות סדנאות של יום אחד המיועדות לקהלים שונים. מדובר על סדנאות בישול, יצירה, צילום, בנייה ועוד.
אלו סדנאות המועברות על ידי אנשי מקצוע לקבוצה מסוימת של אנשים המתעניינים בכך או עוסקים בתחום ורוצים לקבל כלים נוספים לשימוש. לרוב היה מדובר בסדנאות בתחום ספציפי מסוים אשר היו מועברות במקום המיועד לכך, בין אם זה שטח פתוח ובין אם זה שטח מקורה.
עם הזמן, החלו להיווצר סדנאות ODT שמייצגים בראשי תיבות Out Door Training. הרעיון הוא לייצר סדנאות של התנסות בשטח. הכוונה לספק למשתתפים בהן כלים ומיומנויות שיכולות לעזור להם, דרך התנסות אמיתית בשטח, בזמן הפעילות. אנחנו יכולים למצוא דוגמאות שונות של סדנאות ODT, המועברות הן לאנשי מקצוע, הן לעובדים ולקהל הרחב.
במאמר זה אנחנו נסקור את כל מה שצריך לדעת על סדנאות ODT על מנת להבין מה בדיוק עושים בהן, למי הן מתאימות וכיצד ניתן להפיק מהן תועלת בצורה הטובה ביותר.
מה עושים בסדנת ODT?
הרעיון שעומד מאחורי סדנת ODT, היא לספק למשתתפים אפשרות להתנסות באופן אמיתי במיומנויות שהם רוכשים במהלך הסדנה.
צריך לומר, זה לא אומר שכל עובד אשר מגיע ליום כיף הכולל סדנאות ODT, בהכרח יצטרך להתנסות במיומנויות הקשורות לתחום העיסוק שלו. הסדנאות יכולות לעסוק, כפי שנוכל לראות בהמשך המאמר, במגוון רחב של תחומים, הוא יקבל את הכלים הרלוונטיים ויתנסה בהם.
אלו יכולות להיות מיומנויות הקשורות לתהליכי עבודה, יצירת קשרים, ביצוע פעולות שונות בשטח, עבודה בשיתופי פעולה ועוד. יש מגוון רחב של מיומנויות שניתן להשתמש בהן ולבצע אותן כך או אחרת בזמן הסדנה.
למה עושים סדנאות ODT?
מה שעומד מאחורי הרעיון של סדנאות ODT, הוא להוציא את המשתתפים מאזור הנוחות שלהם, לאפשר להם להגיע לשטח ולהתנסות בסביבה זרה ולא מוכרת בפעולות שונות.
למשל, הרבה פעמים מקומות עבודה מארגנים לעובדים יום כיף הכולל השתתפות בסדנאות מסוג זה, כאשר הפעילות מתבצעת במתחם מיוחד של החברה המארגנת או במקומות אחרים המיועדים לכך.
כך אותם עובדים יוצאים מהמשרד, יוצאים מאזור הנוחות שלהם והם צריכים להתמודד עם תנאים שונים באזור שהם לא מכירים.
זה מאפשר להם לקבל עוד כלים שיכולים לעזור בתהליך העבודה. צריך להדגיש כאן, תהליך הסדנה כולל הרבה פעמים את תנאי השטח והיבטים נוספים שיכולים לעזור בכך.
דוגמאות לפעילות בסדנאות ODT?
כאמור, אנחנו יכולים למצוא דוגמאות שונות לסדנאות ODT. ישנן סדנאות המיועדות למנהלים ועובדים, ישנן סדנאות המיועדות לזוגות, משפחות ועוד. באופן טבעי, על פי סוג הקהל המיועד יהיה אפשר לבחור את הסדנה הרלוונטית עבורו.
למשל, אפשר למצוא סדנאות ODT המיועדות לזוגות, מדובר בסדנאות שכוללות משחקים שיכולים לעזור בהיבטים של ייעוץ זוגי, אפשר למצוא סדנאות לעובדים הכוללים משחקים ותרגילים שונים אשר כל העובדים צריכים לקחת בהם חלק ולהשתתף. הכל שאלה, מי המשתתפים ומה המטרות שהם הציבו בפניהם.
אילו מטרות אפשר להשיג באמצעות סדנאות ODT?
המטרה העיקרית היא כאמור לצאת מאזור הנוחות ולהיות מסוגלים לבצע פעולות שונות מחוץ למשרד, לבית או לכל מקום בו שוהים בדרך כלל המשתתפים בסדנה.
מעבר לכך, אנחנו יכולים למצוא מטרות משניות. למשל, יכולת לייצר שיתופי פעולה, לשפר את התקשורת בין המשתתפים, להיות מסוגלים לבנות תהליכי עבודה נכונים ולהגיע לפתרונות יעילים ועוד.
אלו דברים שיכולים להשפיע הן על החוויה והן על התוצאה הסופית של המשתתפים בסדנה, זאת בהתאם לצרכים שלהם.
לסיכום חלק זה, מטרות הסדנה היא לייצר תקשורת, לייצר גיבוש בין המשתתפים, ולאפשר להם ליהנות מכלים ייחודים אשר יאפשרו להם לעבוד או ללמוד ביחד, גם אחרי שהסדנה תיגמר.
למי זה יכול להתאים?
סדנאות ODT, כפי שהצגנו אותן, יכולות להתאים לקהלים שונים החל מזוגות ומשפחות וכלה בעובדים ומנהלים במקומות עבודה. השאלה היא לא רק למי זה מתאים מבחינת סטטוס או תפקיד, אלא גם מבחינת יכולות ותכונות אופי.
למשל, אם אנחנו רוצה שהסדנה תשיג את מטרותיה, אנחנו צריכים שהמשתתפים בה באמת יהיו מוכנים ליטול בה חלק, למשל אנחנו נרצה שהמשתתפים יהיו מסוגלים לדבר אחד עם השני, לייצר תקשורת בסיסית טובה.
אחרת אין טעם לנסות, אלא אם מדובר בסדנה שנמשכת מספר ימים, לדוגמא ראו פעילות אחרת שלנו שנקראית טיול כוכב. בסופו של דבר, כל המשתתפים צריכים להיות מסוגלים לעבוד אחד עם השני ולהגיע ביחד לפתרונות אפקטיביים.
כמה זמן נמשכות סדנאות ODT?
הסדנאות הבסיסיות והפופולאריות ביותר נמשכות יום אחד, והן נערכות במשך מספר שעות. עם זאת, אנחנו כן יכולים למצוא עוד שתי אופציות. הראשונה, סדנה שנמשכת מספר שעות אך אם מדובר על מקום עבודה שמוציא את העובדים למספר ימי כיף, ייתכן שלמחרת היום אנחנו נוכל או נצטרך לצאת לסדנה נוספת.
האופציה השנייה היא, אם מדובר על יום כיף מתמשך, אז הסדנה יכולה להיערך מספר ימים עם הפסקה. זה תלוי בסוג הסדנה ומה בדיוק עושים בה.
בכל מקרה, חשוב לא לבוא בלחץ ולא לקבוע תוכניות אחרי הסדנה, מאחר ולא תמיד אפשר לדעת בדיוק מתי היא תסתיים.
כמה עולה סדנת ODT?
עלות הסדנה משתנה, הן ביחס לסוג הסדנה והאופי שלה, הן ביחס לאיכות הסדנה והגורמים שמפעילים אותה, וכן להיבטים אחרים שקשורים אליה ולסביבה בה היא נערכת. ברוב המקרים סדנת ODT בין 600 ל-1000 שקל, זה תלוי כאמור במספר המשתתפים ובסוג הסדנה.
סביר להניח שסדנת ODT לילדים זולה יותר מזו של מבוגרים. עם זאת, זה תלוי גם בסוג הפעולות והחומרים בהם משתמשים במהלך הסדנה.
איפה נערכות סדנאות ODT?
כפי שניתן להבין מהשם, סדנאות מסוג זה נערכות במרחבים פתוחים, מתחת לכיפת השמיים. אנחנו יכולים למצוא מגוון רחב של מתחמים בהם הסדנאות מועברות על ידי צוותי מקצועיים.
ישנן סדנאות המועברות בפארקים ויערות, ישנן סדנאות המועברות במתמחים שנבנו במיוחד לשם כך, אפשר גם להזמין צוותי מקצועיים שיבצעו את הסדנה במקומות שונים על פי בחירה, בין אם זה ליד בית הספר או תיכון, מקום עבודה או כל מקום אחר.
חשוב לערוך סדנת ODT במקום שיכול להכיל את כל המשתתפים, כולל המארגנים ומנהלי הסדנה, וכן את כל הפריטים הרלוונטיים.
אילו יכולים להיות כלי משחק, חוברות וכלי כתיבה, כלי עבודה, כלי בישול, כלים מקצועיים ועוד. הכל תלוי מה זו הסדנה ומה תוכנית הלימוד שלה.
מעבר לכך, חשוב שהסדנה תיערך במקום שיהיה ניתן להגיע אליו בקלות, מקום שיכול להתאים מבחינת תנאי מזג אוויר ועוד. מדובר על פרטים לכאורה קטנים אך הם מאוד רלוונטיים כשמארגנים סדנה לכמות מסוימת של אנשים.
צריך לציין עוד, במתחמים גדולים, אפשר לראות סוגים שונים של סדנאות הנערכות לקבוצות נפרדות של אנשים. לעומת זאת יש מקומות שיעדיפו לארח אך ורק קבוצה אחת.
לפני סיום נציין, סדנאות ODT הן כלי אידיאלי עבור שבירת שגרה. מקומות עבודה רבים מכירים בערך שלהן ולכן הם דואגים להזמין עובדים ומנהלים לעבור סדנאות כאלו, וכך הם נהנים מתקשורת טובה יותר וכן תפוקה הרבה יותר משמעותית לאורך זמן בעבודה.